Boris! – hvofor hører jeg først om dit fantastiske liv nu??


Hvem fanden interesserer sig for Mountains and Munks?

Tvivler på at legendariske Boris Lisanevich gjorde, da han besøgte Nepal i starten af haltredserne som en af de første vesterlændinge.

Det nærmeste han vist kom naturen, var jagten efter tigre, rhinos og andre eksotiske dyr i den nepalesiske jungle. Ellers tror jeg mest, at det var facinationen af de herlige mennesker, middelaldersamfundet og den eventyrlige arkitektur, der tiltrak ham og han dankse kone Inger.

Spekulerer på hvad helvede nepaleserne tænkte da Boris’ armbevgælser, livslyst og fanden-i-voldskhed væltede ind over dette land der på det tidspunkt nærmest kan sammenlignes med et kapitel fra Alice in Wonderland. Et middelaldersamfund uden een eneste af de forudsætninger der var fundamentet for Boris formiddable succes fra Club 300 i Calcutta.

Alligevel – eller på trods af dette – gør han det igen. Han skaber ikke alene Asiens på det tidspunkt hotteste hotel for eventyrer, charlatanner og levefolk generelt: The Royal Hotel.

Han skaber også selv grundlaget for hotellets eksistens: Turismen.

Hertil skal lægges eksistensbetingelserne for Russisk Caviar, Champagne, Scotch & Soda (serveret samtidigt samme dag!) og helt almindelige garniturer som eksempelvis Jorbær og blomkål.

Og hvis dette ikke var nok – et par kaotiske destillerier, et pat lige så kaotiske filmoptagelser, opfindelsen af det mobile luxus hotel, håbløs økonomi et par enkelte ‘receptioner’ (hvoraf den ene talte en parade med intet mindre end 376 elefanter) og grænseoverskridende imødekommenhed over for alt og alle hvis man skal tro Tiger for Breakfast. Hvis man efter at have læst denne – i øvrigt ufatteligt dårlgt skrevet bog – skulle tvivle på denne fantastiske livsnyders bedrifter, kan man også høre et udvalg af historier fra hans egen beskedne mund i dette enestående 45 min. interview fra 1961.

At han var en legende i sin egen tid bevises vel bedst af dette lige så enestående klip: Boris on Saturday Night Live 1977. Den slags klip blev vel ikke lavet med ligegyldige personer 🙂

Boris døde i 1985 og ligger begravet på Kathmandu’s British Cemetery – et sted jeg vist må tjekke ud en af de nærmeste dage.

Gu’ ve’ hvordan han var at være gifte med…hmm.

Måske du selv kan danne dig et indtryk af ham fra dette portræt af ham fra Nepali Times i anledningen af hans 100 fødselsdag…

Jeg leder videre i arkiverne rundt omkring

Er de ikke smukke! Boris og Inger

One Comment Tilføj dine

  1. Jesper siger:

    Det er så svært at være den første, så nu er det bare at gøre det bedre end Boris. Hver gang du er i tvivl om noget som helst, skal du blot tænke: Hvad ville Boris have gjort i mit sted?
    :-J

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s