Cairo, København, Oslo og Kathmandu – sounds Odd, doesn’t it?

One of my Odd favourites

Thomas, Suzan fortalte at du har gode forbindelse i – var det Nepal? – for utarbeidelse av websider. Jeg vil svært gjerne snakke med deg om dette, helst så snart som mulig, da vi håper å kunne ha sidene ferdige til begynnelsen av mars.

… dette meget beskedne og uskyldige spørgsmål havde Bjørn gemt væk i bunden af den helt forrygende hilsen med dybde, humor og vid der ramte min gmail den 4. februar.

Spørgsmålet var nærmest en parentes, der umiddelbart så uskyldig og ubetydelig ud.  Nærmest sådan lidt nåh-ja-vi-skal-vist-lige-have-lavet-et sted-på-nettet-til nogle-malerier-af Odd agtig

Problemet var lige at vi på dettids punkt sad på The Rocket et sted mellem Dhaka og Kuhlna i Bangladesh. Og så var der i øvrigt lige en anden detalje – mailen var i et format vi ikkke umiddelbart kunne åbne og derfor først læste tre uger efter.

Jeg har længe vidst at Bjørn gik og arbejdede med et stort Odd Nerdrum projekt – men præcist hvad det gik ud på, havde jeg ingen idé om. Siden jeg læste Kitsch og Themes har jeg overgivet mig totalt til Odds univers – og ikke mindst humor. Derfor kriblede det helt i mig at læse om tankerne bag The Nerdrum Institute, som Bjørn nu var ved at etablere sammen med Kjell Wenstad og Allis Helleland. Og guderne skal vide at det kriblede ved tanken om at det nu var muligt selv at blive involveret – naturligvis kun på en lille fribillet. Men alligevel?

Jeg kan lave web billigt, men skal naturligvis vide mere – mere for at tage den først.

… svarede jeg derfor lige så henkastet og nonchelent i min mail til Bjørn den 23. februar, inden jeg forsøgte at matche hans vid og humor i en beretning om vores live her-og-nu. Denne gang fra Kho Kood hvor vi endeligt havde en brugbar forbindelse og seriøs computer.

Jeg VILLE lave websiden – dels fordi det for alvor gav os mulighed for at vise omverden, at man ikke behøver at tage til Indien, Kina, Philipinerne eller andre eksotiske steder for at få lavet billig web. Ad dette sagtens kan lade sig gøre her i Kathmandu!

Men det vigtigste var faktisk at få lov til at arbejde med Odd Nerdrum’s univers. Det ville jeg gøre gratis (hvilket vi også næsten er kommet til)

Tilbage i Kathmandu mailede og skypede jeg med Bjørn og satte mig herefter ind i det materiale han mailede mig den 28. februar. Det nærmeste jeg her – mindre end en måned senrere – kan komme på en egentlig briefing og noget de fleste traditionelle bureaufolk vil ryste på hovedet over, fordi man er forvent med power points, briefing møder og lange mail korrespondencer, der kan pumpe projektet op til en størrelse der kan retfærdiggøre lige så oppumpede budgetter,

Informationerne i den relativt kortfattede men meget præcise mail var rigelige til at danne sig et overblik. Og i øvrigt er design af websider ikke rocket science.

Jeg trak derfor i et par tråde til vores sædvanlige partnere og samlede deres kommentarer, forslag, priser mm i et oplæg jeg fremsendte til Bjørn den 1. marts. Her bliver jeg nødt til at fremhæve timingen – i skrivende stund er det humor af verdensklasse!

Timing

When we get a ‘GO’ from you, the timing will be as follows:

7 days: Structuring and Lay out
We’ll use 7 days to work on the structure and the visual presentation and then present to you designs
including the structure.
By structure I mean
The menu on the Home site and a couple of examples of how the following site look

Colors, styles etc. as per our correspondence
14 days: programming
As soon as we agree on the look of the site we’ll use 14 days for programming.

In order to save time we’ll ‘ping-pong’ along the way.

We need texts and hi res pix (including credits/facts), along with the approval of the design etc.

7 days: Corrections etc.

Depending on how much time you need for approval etc it should be possible to make the website in one month


Budgettet vil jeg ikke komme ind på – der er I den relation ligegyldigt, så lad os bare kort konstatere, at det var billigt.

Vi havde efterfølgende en hurtig og effektiv mail korrespondance, hvor Bjørn fik afklaret en række spørgsmål. Jeg præciserede også behovet for en stram disciplin omkring afleveringen af materialerne hvis den stramme tidsplan skulle holde,

We are talking about MAXIMUM two weeks – everything depends on the input we provide from the start. If ALL pix + TXT.is ready from day one its faster….

Den 4. marts fik vi et officielt GO

I am happy to work with all of you on this project..
Bjørn

Jeg kan godt forstå at Bjørn var Happy. Jeg havde nemlkig lige sagt OK til at levere den 25. februar. Min første handling som projektleder og alt-muli-mand var således at blowe den i forvejen meget starmme tidsplan til atomer.

I går den 25. marts, 21 dage efter vores GO og præcis på deadline lagde vi første fase af The Nerdrum Institute op på serveren i Norge.

Og jeg er sgu tilfreds!

Med de planer vi har for de efterfølgende faser er jeg ikke et øveblik i tvivl om at The Nerdrum Institute kan give Odd Nerdrum den bedste tilstedeværelse på nettet blandt nulevende billedkunstnere. Værktøjet er i hverttilfælde på plads og vil fra nu af kun blive bedre…

Jeg er også tilfreds fordi det er lykkedes os at lave noget godt under forhold, som de færreste i Europa kan sætte sig ind i. Vi har ikke strøm 12 timer i døgnet, vi har verdens langsommeste internet, der er hollidays, strejker i en ukendt uendelighed.  Osv. osv. Alt sammen herlige konkrete problemer man kan planlægge – og købe sig fri for. Hvis man altså har tiden… som vi jo som bekendt ikke havde.

Det – for mig – aller største problem er den arbejdsmæssige kulturforskel. Nepaleserne updater ganske enkelt ikke omgivelserne omkring ændringer i planerne. Man kan aftale en deadline den ene dag, som de så ændrer den næste, uden at fortaælle de implicerede. Der er ALTID en fornuftig forklaring OG der bliver altid lavet noget vigtigt – så hvorfor lige ulejlige kollegerne.

Jeg er også tilfreds fordi det er lykkedes os at lave et site der æstetisk og designmæssigt addskiller sig fra de fastelavnsris af websites, man normalt finder på disse kanter. Sitet er efter min egen uforbeholdne mening super lækkert og elegant og pakker Odds billeder ind på en stilig og samtidigt moderne måde. Alt dette skyldes Annettes helt ubeskrivelige indsats. Den web-designer vi havde fået lovning på kom et par dage inde i processen – og da var det forsent at hoppe på toget…. Han kunne i stedet sidde og kigge misundeligt på Annette der tog over og designede hele lortet sammen med en programmør, der ikke talte et ord engelsk.

Jeg er også tilfreds fordi det lykkedes os at holde styr på alle de dokumenter, billeder, texter, links mm der blev kastet i hovedet på os fra Egypten, København og Norge. Jeg tror ganske enkelt ikke at nogen havde læst mine mails omkring vigtigheden i at levere materialerne samlet.

Once we agree of the design etc we need final text and all the pictures – preferable in ONE mail.

… præciserer jeg i min mail den 8. marts, Her skulle jeg måske have undladt prefeable

På et tidspunkt var jeg lige ved at miste overblikket, og blev kun hevet på banen igen takket være Annette og en kold Tuborg.

Jeg er også tilfreds fordi sitet blev til noget på trods af jeg personligt har gjort mit til at gøre projektet helt umuligt. Min begejstring og ambition for projektet var der ganske enkelt ikke plads til med den korte tid vi have. Jeg er nærmest ved at brække mig af grin over de 5 billeder i gennemsnit pr kategori, der var ambitionen fra begyndelsen… et estimat der er sprængt med 500 600 %. Og det er fandme også sjovt at læse Bjørns holdning til effekter, flash, links mm. Stod det til ham for 3 uger siden skete der ikke en skid på siderne… nu er sagen heldigvis en anden. Nu glæder jeg mig til at få aktiveret universet på FB, Twitter, YouTube, Wiki mm. Odd nærmeste inviterer til det.

Og så er jeg ekstremt tilfreds med projektet fordi, det er sket i et skide sjovt og lærerigt samarbejde med Prakash og hans folk. De er ganske enkelt blevet pisket rundt i manegen døgnet rundt. Vi har i bogstaveligste forstand hevet dem op af deres soveposer og sat dem til computeren for at komme videre – på trods af at de har siddet hele natten og knoklet. Annette’s og min rytme kombineret med tidsforskellen til Europa, må være et helvede for en nepaleser. Annette er i kontakt med dem til omkring kl 1 am, hvorefter jeg tager over ved 4 tiden. Klokken 1 pm er dagens rettelser tilføjelser mm klar til gennemsyn i Europa hvor klokken her er morgen. Og 5/6 timer senere (hvor de har siddet og programmeret) – dvs kl. 6/7 pm her – er der nyt materiale at arbejde videre med… Læg hertil mit temperament der til tider kan ekslpodere i raserianfald der får, Himalays tinder til at ligne overfladen på groft sandpapir. Jeg har været en pain!

Og så er jeg især tilfreds med alle de erfaringer vi har fået. Indrømmet – det har været et helvede af problemer. Men de fleste problemer er nogle man kan løse og planlægge sig ud af. Og som aldrig vil opstår hvis man er mere realistisk i sin planlægning og ikke minds mere disciplineret i sine metoder.

Vi ligger inde med en ufattelig kostbar viden og indsigt i de opgvare der skal løses i et Dansk/Nepalesisk web-set up, så jeg håber der er en potentiel partner der kigger med over skulderen og giver et ring.

Og så er jeg også tilfreds med at jeg igen er blevet bekræftet i de muligheder der ligger i dette land. Hvis jeg sad i Ambassadørens stol ville jeg kaste mig over alle forretninger der kan ’distribueres’ digitalt. Her er der penge, branchen er sexet og tiltrækker unge og så er den fremfor alt fremtidorienteret! Men de er mere til Is og filtsutter. (Thomas og Heidi – don’t get it wrong). Hvis den visionære diplomat der i sin tid kontaktede PeoplGroup og tog initiativ til GraphicPeople i Dhaka sad her i Kathmandu sååå…

Den – indtil videre sidste ting – jeg er glad for er følelsen af at være menneske i en global verden i 2010. Bjørn sidder i Cairo, Kjell i Oslo, Allis i København og os selv, i Kathmandu. Vi sidder og arbejder med en svenskfødt kunstner, bosiddende i Norge (Islandsk statsborger?) der sælger i hele verden og især US. Hvad skal man med et kontor og en adresse når man kan bruge hele verden: All the world is a stage… det kan sagtens lade sig gøre at lave store projekter uden at være fysisk sammen…

Den – indtil videre allersidste ting – jeg er glad for. Cirklerne mødes igen… denne gang de cirkler der udspinger fra Den Røde… Bjørn og jeg talte i tidernes morgen om en lille Odd ting i Claus’ forrygende omgivelser.  Allis er gæst og medlem af klubben og har gennem snart to år modtaget mail fra mig. Kjell – hans cirkels berøring med Den Røde kan jeg ikke lige gennemskue. Men jeg er sikker på at den er der…

Og så er jeg ellers bare glad og tilfreds – uden dog at være lalleglad. Der er nemlig stadigvæk masser af arbejde med at færdiggøre sitet.

One Comment

  1. jesper siger:

    Det er HELT vildt at det er muligt. Jeg glæder mig helt utroligt til at studere siden ogfølge med udviklingen.

Der er lukket for kommentarer.