Flot anmeldelse af ORKA koncerten forrige fredag

Orka (Nordatlantens Brygge)
Af JAKOB LAMBERTSEN

Det fænger og gnistrer og lyder næsten poppet, når Orka fra Færøerne giver koncert på hjemmebyggede instrumenter.

Når man lytter til de seks numre med Orka, der ligger på MySpace, pirres nysgerrigheden. Man hører genklange af Depeche Mode, Einstürzende Neubauten og Tom Waits – og herresang på færøsk. Kaotisk, søgende, eksperimenterende og dog ganske kontrolleret.

Virkeligheden i dag viser sig at være bedre end de numre, som blev indspillet for snart tre år siden.

Efter at have hørt opvarmningsbandet Gestir – fire færinger, som havde svært ved at komme ud af Radioheads dystre skygge, selv om de sang på deres modersmål – var vi indstillet på mere original musik.

Alene opstillingen af instrumenter opfyldte de fleste forventninger: Olietønder, slibemaskine, et stativ med en række plasticflasker og tændkabler hængende. Trommesættet var det mest normale rockinstrument.

Og dog blev koncerten elektrificerende, medrivende og fængende, ja, bogstaveligt talt gnistrende. Dels i kraft af opfindsom og myndig omgang med de hjemmebyggede “instrumenter”, dels i kraft af heftige melodier, mandhaftige vokalharmonier og uventede vekselvirkninger.

Karismatisk forsanger
Sangeren og guitaristen fra Gestir, Ólavur Jákupsson, gik igen, nu som multi-instrumentalist og andensanger og med langt flere nuancer i stemmen og instrumenteringen, end man kunne have forventet efter opvarmningen.

Den centrale figur var dog Kári Sverrisson, gruppens karismatiske forsanger og operatør af en olietønde, der bl.a. fungerer som en slags harpe. Og med en stemme, der måske ikke var så speciel endda, men som rummede en vis urkraft.

Der var godt styr på virkemidlerne, og hvis dette skulle være avantgardemusik, er noget sådant næppe nogensinde hørt så poppet.

Orka er et vægtigt færøsk svar på det norske Kaizers Orchestra og de svenske Hedningarna. I den kommende tid skal bandet spille i Tyskland, Holland og Frankrig, og det har absolut pondus og substans til at gøre indtryk dér også.

Tjek dem ud her: http://www.myspace.com/orkaonline

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s