That calls for a Tensberg: Tigers Brewery Pvt Ltd.

Nepal’s Tuborg Gold er den bedste øl jeg kan få i hele verden inden for den øltype

Sammen med Carlsberg Pilsner og Gorkha Beer er det de eneste øl, vi sælger på Tings Tea Lounge i Kathmandu.

Det er ikke, fordi jeg ikke vil sælge andre øl. Men det er ganske enkelt umuligt at opdrive andre øltyper her i dette land. På et tidspunkt kunne vi få ABC Stout. Det kan vi ikke længere. Og Tuborg Strong – Carlsberg Koncernens Champagne – må vi ikke købe i Kathmandu. Så den sælger vi kun, når vi selv henter nogle kasser i Terrai nær grænsen til Indien.

Så mine øl frustrationer har været store – især når vi returnerer til Kathmandu fra Myanmar, Thailand, Malaysia og ikke mindst Europa, hvor øltyperne buldrer frem overalt.

Jeg har flere gange spurgt, hvorfor Carlsberg Nepal ikke tager deres ansvar som markedsleder alvorligt og bruger deres ølindsigt og innovation til at drive det lokale ølmarked – de kan så let som ingenting tage ownership på ølkulturen her i Himalaya.

Sagen er, at det Nepalesiske ølmarked i den grad er understimuleret. Per Capita forbruget er langt mindre end i resten af Asien – og det er altså ikke fordi Nepaleserne ikke drikker øl – det gør de!

Men pga bryggeriets næsten-monopol ligger prisen på deres produkter på et niveau, der for nepalesener svarer til det franskmændene betaler for en flaske champagne. Så alene en prisnedsættelse ville få forbruget på niveau med resten af Asien… jeg kan ganske enkelt ikke komme med argumenter for, hvorfor dette ikke skulle ske.

Tuborg Strong
Forbudt i Kathmandu— klik for historien.

Carlsberg – pas på I ikke sætter Jeres forretning over styr

Nu skal man ikke være brygspecialist for at finde ud af, at det ikke koster noget som helst at brygge øl sammenlignet med en masse andre produkter. Og jeg gider ikke engang diskutere det, hvis der er nogen, der er uenige i dette.

Tag bare et kig på det danske ølmarked og se, hvordan bryggerierne myldrer frem siden slutningen af 90’erne og vel har snuppet 20% eller mere af Carlsbergs markedsandel på det danske økmarked siden. Alt sammen snuppet af amatører, hvis eneste forudsætning er kærlighed til øl samt en børneopsparing eller to.

Set i det lys er det en endu større gåde, at Carlsberg her i Nepal bare sidder og venter på, at andre skal få øjnene op for det lukrative ølmarked, der ligger lige til at snuppe. For efter min mening er det kun et spørgsmål om tid, før der er nogen, der føler sig fristet…

Der har værer masser af øltiltag fra mulige konkurrenter

I de år jeg har været i Nepal har jeg fået flere henvendelser fra folk, der ville lave Microbryggerier. Men microbryggerier i et land, hvor hygiejne og almen renlighed er et rundt telt i Gobi ørkenen, er det et projekt, jeg ikke orker.

Jeg har også løbende haft besøg af øl importører, der ville have os til at sælge Heineken eller det efterhånden traditionelle sortiment af Belgiske Kjendisser, der sendes til Nepal, når holdbarhedsdatoen udløber i Thailand, Malaysia eller måske Indien her på Tings. Men de er udrikkelige…

Og så sent som for 7 måneder siden blev jeg spurgt, om jeg var interesseret i at hjælpe Tiger med at lancere deres produkter i Nepal. Dette sagde jeg naturligvis nej tak til – jeg er Tuborg mand.

Tiger har nu sendt deres produkter på markedet

Mens vi har været i Europa, har Tiger nu sendt deres første produkter på markedet…  jeg kunne ikke lade være med at grine, da jeg så deres første brands.

Se eksempelvis denne lille velkendte ting:
IMG_20150903_152013

Eller hvad med denne spillopmager…

Tensberg Slice Harboe
Er dette en stor joke??

Er det ikke noget, vi danskere kender 🙂

Ikke alene kopierer det nye bryggeri hhv Carlsberg Pilsner og Harboe. De har også opkaldt bryggeriet efter en anden af de internationale ølspillere: Tiger Brewery

Republica

Hvis jeg havde vidst at det var Tiger Brewery Industries pvt Ltd – og ikke det internationale Tiger Brewery (altså dem med Tiger Beer som jeg hader) – jeg i sin tid fik en henvendelse fra, havde jeg naturligvis sagt ja tak til et møde… alene for at få stillet min nysgerrighed.

For jeg må indrømme, at det jeg har researchet mig frem til i dag, er det mest hjernedøde, jeg har set længe. At investere 9-10 mill USD på produkter, der kun vil give dem ballade OG som sandsynligvis vil lide distributionsdøden, er efter min mening idiotisk.

Jeg tvivler nemlig på, at de vil blive distribueret i tilstrækkelige mængder, til at forretningen vil løbe rundt. Med mindre altså, at bryggriets væsentligste marked ligger syd for grænsen – nærmere betegnet i Indien – mindre end 20 km fra Butval, hvor det netop er blevet bygget.

Carlsberg – ingen grund til panik… endnu

Hvis jeg var Carlsberg Nepal, ville jeg ånde lettet op – de nye produkter kan ikke true dem på forretningen. Havde Tigers (altså det nye Nepalesiske) i stedet prøvet at skele til de populære ølalternativer rundt om i Asien – Hvedeøl, Porter, Shandy, IPA – ville jeg sgu have været nervøs.

Især fordi det nye bryggeri må producere til langt lavere omkostninger end Carlsbergs forholdsvis gamle bryggeri. Kombinationen af interessante smagsoplevelser og billige priser ville være en killer.

Så Carlsberg Nepal – nu er det på tide at retænke Jeres strategi: Ned med priserne og gang i innovationen. Ellers ender I med at sætte jeres fantastiske indtjening over styr.

Og NEJ, innovation er altså noget andet end de evindelige nye flasker og øldåser, I har drevet ølmarkedet med de seneste 10 år.

Det bliver spændende at se om det Nepalesiske ølmarked får tilført energi. Det er nemlig tiltrængt

Velkommen til Tigers.

Jeg glæder mig til at smage Jeres produkter. Hvis jeg overhovedet kommer til det. Indtil videre har det været mig fuldstændigt umuligt at opdrive en flaske.

Jeg fortsætter jagten på en flaske i morgen.

10378304_652547994830403_7413062556398573805_n

Tigers Brewery Industries Pvt Ltd har endnu ingen hjemmeside. Deres Facebook Page er her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s