I dag får verden et nyt arkitektonisk mesterværk. Amanda Levete’s nye MAAT museum i Lisbon

Dagens helt store optur bliver åbningen af MAAT’s nye museum i Belem.

maat-amanda-lavete-1Var forbi vores lokale basket ball klub i går for at præsentere en af vores venner for ejeren af klubbens lille hemmelige café. En af mine små oaser i Graca hvor ejeren og jeg nærmest ligger i ske efter Annette og jeg sin tid sponserede klubbens bolde. Det er altid en god ide at involvere sig I lokalområdet – og klubben er et super projekt der engagerer en masse unger…

Som i alle andre barer i dette land kører fjernsynet konstant – og næsten altid med fodbold.

I går var en undtagelse – skærmen fremtryllede det ene fantastiske billede af MAAT’s nye museum I Belem. Det var åbenbart den officielle åbning hvor presidenten og en masse andre sorte jakkesæt deltog.

Den folkelige åbning er i dag med et fremragende program der vil transformere en åbningsceremoni til en historisk begivenhed. Vi har fulgt projektet siden de første spadestik og glæder os til at se bygningen.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Amanda Levete’s bygning er ganske enkelt noget af den smukkeste arktiektur jeg har set i meget lang tid. Bygningen er i samme kategori som Utzon’s Sydney Opera, Gehry’s Guggenheim museum I Bilbao og Bjarke Ingels nye værk Via 57 West på Manhattan. Opgaven kom dumpende ned på hendes skrivebord fra en af Portugals største koncerner – EDP Fundação – uden hverken forbehold eller konkurrencer.

Forbehold er ikke helt korrekt. EDP havde en vigtig ting. De ville ikke have a flamboyant and iconic design som Amanda Levet udtrykker det i Newsweek’s interview forleden. Det er så præcis det EDP og Lisbon har fået.

Amanda Levete og AL_L har ikke alene skabt en arkitektonisk perle der adskiller sig fra alt anden arktiektur i byen – de har skabt et værk der tager afsæt i landets urgamle og unikke bygge traditioner med en facade af specielt fabrikerede Tiles. Tagkonstruktionen er et kapitel for sig. Det hæver sig fra gadeplan som en kæmpemæssig blød bølge, man ubesværet vandrer op af til man når toppen, der er i niveau med taget på det gamle kraftværk ved siden af.

Udsigten er fantastisk – det vil uden tvivl blive Lisbon’s førende samlingsplads for sun downers – og solspot når forårets første varme strøler bryder frem

 

Hvorfor pokker kan sådan noget ikke lade sig gøre i København.

MAAT bygningen blive en af den slags værker der kommer til at definere en bydel.

Med alle de fantastiske arkitkter Danmark har fostret er det mig en gåde at vi ikke har et tilsvarende arkitektonisk monument i min elskede by.

Kan ikke lade være med at tænke på hvad Operaen i København kunne have været blevet til hvis ikke en senil sinke havde blandet sig i Henning Larsens visoner.

 

Det kan godt være at Mærsk McKinney Møller har en masse penge – men arkitektur har han ikke en skid forstand på. Operaen er en skamplet og langt fra det Ikon København havde mulighed for at få.

Hvis du er nysgerrig efter at læse mere om Lissabons nye vartegn så har jeg løbende blogget på Tings Lisbon’s blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s