Ludvigsen Længe Leve

Omslag-Ludvigsen-Finale:Layout 1

Så blev jeg 51 hvilket ikke er noget jeg normalt går op i.

Grunden til jeg nævner det i dag er at min god ven Jacob Ludvigsens selvbiografi Hobit i habit udkom den 12. September. En udgivelse jeg har ventet på i to år…. og en udgivelse jeg har været så heldig at få på udgivelsesdagen.

Tak!

Og hvad har det så med alder at gøre?

Intet andet end at alt det Jacob har været involveret i, igangsat, produceret, inspireret andre til og på andre måder sat sine finger aftryk i og på i hans 65 årrige liv på alle måder sætter mine egne 51 år i perspektiv. Jeg mener jeg løber stærkt – men der skal fart på de næste 20 år hvis jeg skal nå samme aktivitetsniveau og livsmod som Jacobs.

Set i det lys er mine sølle 51 år latterlige.

Så tak for at vise at alder intet betyder.

Et af de privilegier man har, når man befinder sig lysår fra den Danske Andedam – i km såvel som kulturelt – er at jeg overhovedet ingen anelse har om hvordan en udgivelse som Jacob’s bliver modtaget. Eller om den overhovedet indgår i mediernes overvejelser over bøger de gider anmelde…  Og er der overhovedet medier der anmelder?

Jeg kan derfor trygt og roligt synes og mene fuldstændigt hvad det passer mig uden at skele til de sædvanlige meningsdannere. Og jeg tvivler på at der blandt min vennekreds er andre der har haft tid og overskud til at læse dette på alle måder omfangsrige værk. Så herfra er der heller ingen påvirkninger.

Så med fare for at stå mutters alene er her min dom: Bogen er Fantastisk!

Så mere tak.

Skulle jeg så ende ud med at være den eneste med denne holdning – så er det noget jeg tillade mig at skide på. For Hobit i habit er en ualmindelig velskrevet og maleriske tour de force gennem den danske medie/kultur/business/reklam-verden i en af de mest interessante perioder i Danskernes historie.

Jacob har efter min mening været involveret i alt!

I hvet tilfælde alt hvad der er sjovt, relevant og interessant for overtegnede en stor del af danskerne. På hans egen kompromisløse, anarkistiske, anti autoritære og til tider irriterende facon er det lykkedes ham at blive inbegrebet af danskheden.

Noget Jacob sandsynligvis vil finde underligt. Men se lige det følgende…

Hans involvering i Ekstrabladet – den gang bladet var den lille mands talerør – var med til at gøre sprøjten til landets førende organ.

Uden Jacob intet Christiania – og ja, jeg ved godt at Jacob høfligt tildeler Allan Mylius Thomsen en del af æren. Men tro mig – een ting er at få ideen, end anden er at gøre!

Og hvis ikke Jacob år forinden spontant foreslog fest og musik på en pløjemark i Thy er det spørgsmålet om Thy Lejren overhovedet ville have set dagens lys…

Og jeg ved godt at Henrik Juul har en fantastisk krøllet hjerne – og et sublimt talent for at finde ind til DNA’et i et produkt. Men Tuborg Squash var aldrig blevet som det blev uden Jacobs flair for sprog, vinkler og kreative finurligheder.

På Tv siden er der sikker manger der husker det vanvittige program Peberkværnen.

Og alle Dan Turell fans elsker med garanti hans fortællinger fra Galargården… (Glæd Jer)

Og mindst een gang om året vælter en anden af de bølger som Jacob har været med til at puste op ind over landet. Her kan jeg med sikkerhed sige at Snebajeren aldrig var blevet til det den er i dag uden Jacob (sammen med Juul og Cons). Da var det sandsynligvis blevet en successfuld sæsson øl på ligefod med andre sæsonøl. Og ikke til juletradition i Snebajeren er i dag. Danmarks yngste tradition….

Mere dansk bliver det vel næppe?

Og altsammen begivenheder der levende bliver beskrevet og relevant krydret med udvalgte illustrationer. Historier som gør bogen relevant for størsteparten af Familien Danmark – hvad enten de kender Jacob eller ej.

Læg hertil en perlerække af mindre kendte begivenheder som Salget af Bornholm, Margarine Krigen, Jacobs involvering i samtilige danske aviser… Jacob’s falskmøntneri og meget, meget mere – er der rigeligt med stof til  at vi feinsmeckere og kultursnobbere kan have nogte at nørde sammen om 🙂

Og de historisk interesserede – os der er nysgerrig efter et føle tidsånden i forskellige perioder – er bogens første små 100 sider guf at boltre sig . Her skildrer Jacob sine aner, opvækst og første spæde forsøg ud i medieverden (Jeg elsker historien om Skarpretterøksen – er det Blod der er på forsiden?) med en sans for detaljer som han mestrer bedre end nogen anden.

Og NEJ det er ikke ligegyldige detaljer.

Det er dem der give lugt og smag til fortællingerne. Også selv om der nogen gange er tale on navne hvis produkter er totalt ukendte.

100 % Matador!

Det håber jeg at Gyldendal formår at kommunikere ud til Hr og Fru Danmark… at Hobit i habit er andet og meget mere end Jacob Ludvigsens selvbiografi. Folk der holder af Lise Nørgaard og Paul Hammerich vi elske bogen. Historierne er naturligvis andre men folkeligheden den samme.

Og her må jeg slutteligt krybe til korset og indrømme at mine meninger ikke er helt upåvirkede.

Gennem Gud ved hvor mange år har Jacob nemlig selv selv sat sit præg på dem. Først gennem vores professionelle relationer – senere gennem noget jeg vil tillade mig at kalde for venskab…. Jacob – håber det er ok?

Men disse påvirkninger er i denne sammenhænge ikke negative for min dømmekræft. Jeg ved jeg har ret! Hobit holder!

Noget jeg blev bekræftet i dagen før udgivelsen…. selv i Salman Rushdi’s fremragende selvbiogrfi Josef Anton har Jacob sat sit fingeraftryk… igen med Snebajeren. Den biografi skulle lige læse færdig :-

rushdie ludvig quote
Salgskonsulent Brian Møller var kvik med kamaraet da han genkendte Salman Rushdie på Promenaden på Pile Alle, Frederiksberg.

Og på selve udgivelsesdagen den 12. havde Vanity Fair en stor historie om Christiania!

Alene Jacobs internationale rystelser må gøre folk nysgerrige…

I den sammenhænge er her endnu en international anekdote som kan tilskrives.

En lille anedote i den forbindelse.

I sin tid efter Elevatorens indslag omkring Julebryggen på mælke karton blev jeg ringet op af Monica Ritterbrand – hun havde CNN i røret der ville bringe historien om denne revolutionerende ølemballage. Jeg forklarede journalisten at der var tsle om Tuborgs traditionsrige PR and – en historie journalisten og forsøgte at ‘sælge’ til redaktionen….

Så hvis Danmark på et eller andet tidspunkt bliver for lille til dig – ligge udlandet og venter.

Tak, tak, tak for en forrygende bog!

Din antiautoritære og til tider Fanden i Voldske energi har jeg også. Besværlige egenskaber – men Hobit i habit er jo et enestående bevis på at det hele lykkes.

Tak for det også.

Ser frem til at snart et dele lidt bryg og løgnehistorier med dig. Vil finde de originale mælkekartoner samt Tuborggram serien med Rendestenen… her fik jeg endnu en skideballe fordi Svanholm ikke kun li’ at der stod Pisserenden på Tuborgs etiketter….

Kys til Elisabeth, Camille og Freja.

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s