Kokkenes Kok 2013: Claus Christensen

KOKKENES KOK 2013 cropped

Noget af det glædeligste længe – kom dumpende ind på tabletten i nat.

Dette helt forrygende foto af Claus foran sin hule i Gammel Mønt 41 – med statuetten for Kokkenes Kok 2013 i armene, Facebook af Fonden Dansk Gastronomi postede det i nat.

Hold kæft hvor blev jeg glad!

Tanken om at andre kokke skulle løbe med den anerkendelse var næsten ikke til at bære. Her tænker jeg ikke så.meget på min egen indsat i august 2013 for at få Claus på banen. Jeg tænker ene og alene på hans kulinariske indsats i de efterhånden mange år jeg har kendt ham. Den fortjener opmærksomhed.

Mens alle de danske køkkener er blevet overrendt af rockkokke med kanyler, tøris, sifons, stenalderkoncepter, designerkorrekte tatoveringer, højt hår og kataloger af PR lækre indfald har Claus kompromiløst fokuseret på de klassiske retter med kvalitets råvarer og ikke mindst hyggeelementet i højsædet.

Og så hans kunst som han på helt ulogisk vis har fået integreret perfekt i sit univers.

Tages kakler, Lemmerz menukort og underligt uappetitlige skulls, Lars Ravn’s stærkt humoristiske middagsbord på endevæggen på første – med Claus i rollen som Pattegris – (hænger det der stadigvæk?) og ikke mindst hans smukke og helt uudnværlige kunst-koge-bøger – det hele passer på en eller anden måde med lokalerne Gammel Mønt 41, hvor kvalitet, humor, selvironi går hånd i hånd i hånd i hånd med uhøjtidelig ekstrarvagant seldestruktiv Fanden-i-voldskhed.

Har lige brugt anledningen til at kigge gamle dagbogsnotater igennem – hvis jeg nævner en 41 retters frokost der alle er lavet af indmad (til hans kommende kogebog Inderlig) – på en tilfældig hverdag har du en ide om de selvmordsagtige indfald man render ind i i Claus’ univers.

Claus han hader sandsynligvis titlen – nej det gør han ikke. Han bryder sig ikke opmæksomheden – Claus har nemlig på ingen måder haft interesse i at føre sig frem i medierne.

Alligevel ser han en smule stolt ud på billedet.

Det forstår jeg godt

Det er velfortjent

Og så serverer han Hvid lobescoves med det hele hos Den Røde på torsdag. Suk det er en gang imellem hårdt at være i Kathmandu/Yangon.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s